Συμβουλές νυχτερινής οδήγησης

Νυχτερινή οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οδήγηση αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα λόγω παραγόντων όπως η χαμηλή ορατότητα και η κούραση. Το να οδηγάς στο σκοτάδι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την οδήγηση όταν ο ήλιος είναι έξω, και αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Καθαρίστε το παρμπρίζ σας

Κάτι που πολλοί από εμάς αγνοούμε είναι ένα βρώμικο παρμπρίζ. Αυτό το βρώμικο παρμπρίζ φαίνεται ενοχλητικό και ακίνδυνο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια εκτυφλωτική λάμψη όταν το φως του ήλιου και οι προβολείς το χτυπούν ακριβώς, αφήνοντάς σας να στραβοπατάτε και να προσπαθείτε να δείτε το δρόμο ενώ οδηγείτε. Σκόνη που μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συσσωρευτεί και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, επομένως είναι σημαντικό να καθαρίζετε το παρμπρίζ σας τόσο μέσα όσο και έξω.Ελέγξτε τα φώτα σας

Ελέγξτε τα φώτα σας

Οι προβολείς και τα πίσω φώτα σας είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας; Θέλετε να βλέπετε και να σας βλέπουν χωρίς να τυφλώνετε άλλους οδηγούς; Επομένως βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στοχευμένα και λειτουργούν σωστά. Καλή ιδέα είναι να, ανάψετε τα φώτα σας μια ώρα πριν τη δύση του ηλίου, καθώς μπορεί να βοηθήσουν άλλους οδηγούς να σας δουν να έρθετε.

Μην κοιτάτε τα φώτα από τα αυτοκίνητα απέναντι σας

Προσπαθήστε να μην κοιτάτε τα φώτα της αντίθετης κυκλοφορίας. Όταν σας πλησιάζουν αυτοκίνητα, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εστιάσετε το βλέμμα σας προς τα κάτω και προς τα δεξιά, ενώ εστιάζετε στη λευκή γραμμή. Αυτό θα σας εμποδίσει να τυφλωθείτε προσωρινά από τους προβολείς τους, κάτι που μας εκνευρίζει όλους.

Αυξήστε την απόσταση και μειώστε την ταχύτητα

Σίγουρα, όλοι βιαζόμαστε να φτάσουμε στο σπίτι, στην δουλεία και γενικά τον προορισμό μας, αλλά η μείωση της ταχύτητάς σας και η αποφυγή του ποδιού του αυτοκινήτου μπροστά σας αυξάνει τις πιθανότητές σας να σας φτάσετε στον προορισμό σας σώοι και αβλαβείς. Χρησιμοποιήστε τους προβολείς σας για να σας βοηθήσουν να μετρήσετε την απόσταση και τον χρόνο ακινητοποίησης. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε μέσα στη φωτισμένη περιοχή, σημαίνει ότι είστε πολύ κοντά!

Ένας άλλος τρόπος για να υπολογίσετε την απόστασή σας είναι χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 3 δευτερολέπτων, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει κενό τουλάχιστον 3 δευτερολέπτων πριν φτάνεις στην ίδια περιοχή που ήταν το όχημα μπροστά σας. Εάν χρειάζονται λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα για να προλάβετε, σημαίνει ότι πρέπει να ελαττώσετε ταχύτητα!

Καλό είναι να σας βλέπουν από το πλάι

Αν χρειαστεί να παρκάρετε στο πλάι του δρόμου, βεβαιωθείτε ότι σας βλέπουν εύκολα και καθαρά οι άλλοι οδηγοί. Να θυμάστε να έχετε πάντα μαζί σας αντανακλαστικά τρίγωνα. Να ανάβετε τα φώτα κινδύνου για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να σας δουν. Πρέπει να θυμάστε πάντα πως το ασφαλέστερο μέρος για να περιμένετε βοήθεια είναι μέσα στο αυτοκίνητό σας και όχι έξω.

Το ιδανικό είναι να προσπαθείτε να μην αποσπάτε η προσοχή σας

Είτε στέλνετε μηνύματα, ασχολείστε με το ραδιόφωνο ή τρώτε στο αυτοκίνητό σας, είναι επικίνδυνο. Δεν είστε 100% συγκεντρωμένοι στον δρόμο. Όταν είστε κουρασμένοι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή ακόμα και με το αυτοκίνητο για να πάτε στη δουλειά, τα αντανακλαστικά σας θα μειωθούν. Μπορείτε να στείλετε μήνυμα ή να φάτε πριν ή αφού φτάσετε στον προορισμό σας.

Προσοχή στους πεζούς

Οι πεζοί δεν φορούν πάντα εξοπλισμό ασφαλείας και μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να τους δεις στο σκοτάδι. Αφιερώνετε πάντα επιπλέον χρόνο για να προσέχετε τους πεζούς, ειδικά σε δρόμους με κακό φωτισμό. Εάν βρίσκεστε σε μια διασταύρωση, φροντίστε να κοιτάξετε και τις δύο κατευθύνσεις. Πριν κάνετε την κίνησή σας καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι οκ να συνεχίσετε.Μην πίνετε και να οδηγείτε

Μην πίνετε και να οδηγείτε

Τα θανατηφόρα ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι περισσότερα τη νύχτα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην θέτετε τον εαυτό σας ή τους άλλους σε κίνδυνο οδηγώντας υπό την επήρεια. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος οδηγεί μεθυσμένος, κρατήστε αποστάσεις και αν μπορείτε, καλέστε με ασφάλεια την αστυνομία.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στον Όμιλο G.A.P. Vassilopoulos Group για να συγκρίνετε και να επιλέξετε το καταλληλότερο συμβόλαιο ασφάλισης μηχανοκίνητων οχημάτων που σας ταιριάζει καλύτερα.