Σκάφη και Γιοτ

Σκάφη και Γιοτ: Κυβερνήτης Και Καπετάνιος.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη αυτή

Με πάνω από 15 χρόνια πείρας στην ασφάλισης θαλάσσιων τεχνών, όπως σκάφη και γιοτ, υπήρχαν πάντα ορισμένες πτυχές του επαγγέλματος που με ενθουσίαζαν πολύ.

Ίσως έχετε προσέξει να αναφέρνω διάφορα είδη θαλάσσιων σκαφών, κάτι που οδηγεί στο πρώτο σημείο αγάπης! Δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το τι είναι ένα σκάφος, ένα γιοτ, ένα σούπερ γιοτ και ένα πλοίο!

Μαθαίνεις να ξεχωρίζεις τη διαφορά μέσα από την εμπειρία στον χώρο. Εάν ζητήσετε από πέντε επαγγελματίες στον ναυτιλιακό τομέα να αναφέρουν τη διαφορά, σας εγγυούμαι ότι θα λάβετε 5 πολύ διαφορετικές εξηγήσεις και απόψεις.

Αυτό μου θυμίζει πολύ με μια σχολική άσκηση που μας έκανε κάποτε μια δασκάλα. Ζήτησε από τον καθένα μας να σχεδιάσει μια βάρκα. Όταν παρουσιάσαμε τα ατομικά μας σχέδια υπήρχαν ψαρόβαρκες, μικρές βάρκες, γιοτ, πλοία… υπήρχε ακόμη και ένα πειρατικό πλοίο (ναι πραγματικά)! Το αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, ήταν ότι ήμασταν όλοι σωστοί καθώς δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το σκάφος που ήθελε να σχεδιάσουμε. Αυτό που ήθελε να τονίσει ήταν η ανάγκη να παρέχουμε σωστές οδηγίες όταν ζητάμε κάτι. Ωστόσο, αυτό που μου έμεινε από αυτή την άσκηση ήταν ότι η αντίληψη του καθενός για ένα σκάφος είναι πολύ διαφορετική καθώς δεν σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά;

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός σκάφους, ενός γιοτ, του σούπερ γιοτ και ενός πλοίου;

Η αντίληψη μου εμένα είναι πως το σκάφος είναι μέχρι 12 μέτρα και δεν συνδέεται με την πολυτέλεια. Η πλοήγηση περιορίζεται στην τοπική θαλάσσια περιοχή.

Ένα γιοτ είναι από 12 έως 25 μέτρα που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς και θα πρέπει να συνδυάζετε με στοιχεία πολυτέλειας. Η ναυσιπλοΐα περιορίζεται σε θάλασσες κοντινών αποστάσεων.

Ένα σούπερ γιοτ που ξεκινά από τα 25 μέτρα δεν έχει όριο, θα πρέπει σίγουρα να είναι πολυτελές. Εχει συνήθως επαγγελματικό πλήρωμα και είναι για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Μπορεί να πλοηγηθεί στους ωκεανούς.

Ένα πλοίο είναι ένα μεγάλο σκάφος που χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς.

Το δεύτερο σημείο που με συναρπάζει είναι και πάλι η έλλειψη οποιουδήποτε σαφούς ορισμού μεταξύ ενός ” Πλοίαρχος” και ενός “Καπετάνιου”, το οποίο προφανώς μου είναι ενοχλητικό επειδή μου αρέσει να κατηγοριοποιούνται τα πράγματα γενικά.

Ο Πλοίαρχος και ο Καπετάνιος εκτελούν τον ίδιο ρόλο. Διοικούν το σκάφος και είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του σκάφους και του πληρώματος.

Ένας φίλος μου ανέφερε κάποτε πως το να λες Πλοίαρχος είναι πολύ πιο διασκεδαστικό! Δεν καθορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο όμως αυτό.

Θα όριζα ως καπετάνιο τον κυβερνήτη μεγάλου μεγέθους πλοίου, που είναι εμπορικά πλοία με πλήρωμα ή ο μόνιμα ονομαζόμενος καπετάνιος των μεγαλύτερων σούπερ γιοτ με μόνιμο πλήρωμα.

Ευτυχώς, υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την ασφάλιση θαλάσσιων σκαφών, είτε πρόκειται για σκάφος με πλοίαρχο είτε για πλοίο με καπετάνιο.


Η πτυχή της ασφάλισης

Όλα τα θαλάσσια σκάφη απαιτούν συνήθως δύο βασικές πολιτικές:

  1. Κύτος & Μηχανήματα
  2. Ευθύνη έναντι τρίτων  / Προστασία και αποζημίωση

Κανένα από τα πιο πάνω δεν είναι υποχρεωτικά από το νόμο. Αλλά σχεδόν όλα τα λιμάνια και οι μαρίνες σε όλο τον κόσμο δεν θα επιτρέπουν την είσοδο χωρίς αποδεικτικά ασφάλισης. Αυτό είναι κατανοητό καθώς τα λιμάνια/μαρίνες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε ζημιά ή ευθύνη που προκαλείται από σκάφη που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους θα καλύπτεται οικονομικά. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το χτύπημα και επομένως ζημιά του σκάφους στην κουκέτα. Άλλο παράδειγμα αστικής ευθύνης θα μπορούσε να είναι η ρύπανση που προκαλείται από τη διαρροή καυσίμων.

Εκτός από τις δύο βασικές πολιτικές, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει πρόσθετη κάλυψη, όπως Προσωπικό Ατύχημα για Γιοτ, Προσωπικό Ατύχημα Πληρώματος, Ιατρικά Πληρώματα, Νομικά Έξοδα κ.λπ.

Ελάτε να μιλήσουμε

Ο Όμιλος G.A.P Vassilopoulos ενεργά ως διαμεσολαβητής μέσω των καθιερωμένων της σχέσεων με διεθνείς Ασφαλιστικές Εταιρείες αξιολογημένες με ‘Α’ καθώς και με τοπικές Ασφαλιστικές Εταιρείες στην Κύπρο. Είναι σε θέση να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη για ένα ευρύ φάσμα κινδύνων σε σχέση με Σκάφη / Κότερα καθώς και για όλους τους τύπους πλεούμενων οποιουδήποτε μεγέθους.

Στείλτε μας ένα εμαιλ μέσω της ιστοσελίδας μας, ή μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 77 77 77 75. Συγκρίνετε και να επιλέξετε το καταλληλότερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σκαφών αναψυχής με την εξειδικευμένη μας ομάδα. Η ομάδα της GAP Insurance Agency θα συζητήσει περαιτέρω πληροφορίες μαζί σας για ότι χρειάζεστε.

Γιώργος Καραπατέας (BA Insurance, FCII)

Γενικός Διευθυντής Ασφαλίσεων – GAP Insurance Agency